https://www.nordiciotweek.com/
top of page
Search
  • Movendos

Liian uupunut valmennukseen? Juuri silloin on aika pysähtyä.Mitä sinulle tulee mieleen sanasta hyvinvointivalmennus? Paljon tehtäviä, jatkuvaa raportointia ja seurantaa. Valmentajan syyllistävä sormi osoittaa sinua, kun et ole tehnyt kaikkea mitä piti? Millaisia tunteita sinussa herää? Ahdistaa, väsyttää, masentaa, hirvittää? Jos olet jo valmiiksi ylikuormittuneessa tilassa, saatat ajatella, että ”en mitenkään jaksa nyt mitään ylimääräistä, ei nyt kiinnosta, en halua, eikä ole aikaa”…

Uskotko, kun kerron sinulle, että elämänlaatusi voi parantua ja hyvinvointisi lisääntyä olennaisesti ilman, että joudut kuormittamaan itseäsi yhtään enempää?

Mustista laseista ei näe läpi

Olen saanut toimia Movendos Health Coachina jo neljän vuoden ajan. Valmennettavia on ollut jo melkoinen määrä, ja valmentajana aika on ollut todella antoisaa. Tähän matkaan mahtuu monta erilaista tarinaa ja yhtä monta erilaista matkustajaa. Yksi yhdistävä seikka näiden elämänmatkaajien matkalaukussa usein on – uupumus.

Elämän matkan mutkassa on syystä tai toisesta ajauduttu tilanteeseen, jossa omat voimavarat ovat syystä tai toisesta hiipuneet, ja takaisin reitille on vaikea löytää. Omalle hyvinvoinnin kartalle on tullut ruttu tai kartan värit ovat haalenneet niin, että siitä ei saa enää selvää.

Eräs asiakkaani kuvaili tilannetta uupuneena niin, että silmillä on mustat lasit. Niin mustat, että ei meinaa nähdä läpi. Miten voit suunnistaa, jos et voi nähdä koko karttaa? Tilanteessa, jossa väsymys on suuri, ponnistellaan päivä ja joskus vain tuntikin kerrallaan eteenpäin, vähän kuin olisi pudottu polulta upottavalle suolle.

Pysähtyminen ja kuulluksi tuleminen on muutoksen alku

Usein lähden valmennettavani kanssa liikkeelle siitä, miten tähän on tultu. Missä kohtaa polku vei uupumuksen rastille? Uupumuksen taustalta löytyy hyvin usein kohtuuttomia vaatimuksia omaa itseä kohtaan. Miksi itseltä vaaditaan niin paljon ja sellaisia asioita, joita ei ikinä vaatisi keneltäkään muulta? Hyvä kysymys!

Selitys saattaa joskus löytyä haitallisista ajatusmalleista eli tunnelukoista, joita meistä jokainen kantaa mukanaan. Tunnelukot ohjaavat meitä toimimaan tietyllä tavalla, mutta lapsena rakennettu ”turvanluoja”, ei enää palvele meitä aikuisena, vaan saattaakin sen sijaan syödä hyvinvointiamme isolla suden suulla. Näiden syiden tiedostaminen jo itsessään saattaa auttaa ymmärtämään, että ei minun tarvitsekaan ajatella näin, eikä toimia noin. Mielenkiintoista, eikö vain?

Mikä olisi helpoin mahdollinen asia, jonka voisit tehdä hyvinvointisi edistämiseksi tänään?

Mitä kaipaat, kun olet uupunut? Epäilen, että et kaipaa välttämättä mitään lisäkuormaa. Päinvastoin – ehkäpä jotain vähemmän? Usein uupunut ihminen kaipaa myötätuntoa, välineitä armollisuuteen, tukea ja ymmärrystä. Ja näiden rinnalle konkreettisia keinoja omaan arkeen – sellaisia askelmia, joiden avulla on helppo parantaa elämän tasapainoa, elämänlaatua ja omaa terveyttä. Usein tässä tilanteessa esitänkin valmennettavalleni kysymyksen: ”Mikä olisi helpoin mahdollinen asia, jonka voisit tehdä hyvinvointisi edistämiseksi tänään.”

Olen haaveillut, että saisin jollain ihmeen keinolla napattua valmennettavan tunteen viimeisellä tapaamisella purkkiin. Helpotuksen huokauksia, onnen kyyneleitä, kadoksissa olleen ilon pirskahduksia, kiitollisuutta: ”Minä tein sen! En uskonut, mutta tein sen!”. Siitä purkista voisi antaa maistiaisia valmennusta harkitsevalle.

Muistathan, että elämästä on tarkoitus nauttia, ei tehdä siitä rankempaa! Siksi me valmentajat olemme täällä sinua varten. Olemme tukenasi ja autamme sinua tekemään elämästäsi pienin askelin mukavampaa ja laadukkaampaa.

Tiina Sevander

Movendos Health Coach


www.movendos.com

44 views0 comments

Comentários


bottom of page